Väggfast parasoll eller markis?

Varmare klimat betyder att du kan behöva investera i skugga. Ska du köpa ett väggfast parasoll eller en markis? Här kan du läsa på om skillnaden.

Du har tänkt köpa solskydd. Vilken bra idé! Du kan du njuta av sommaren varje sig det blir stekhett eller lite svalare. I Sverige har vi varit vana att planera för regniga och ruggiga semestrar. Men på senare år har klimatförändringarna lika gärna kunnat innebära att sommardagar blir väldigt varma med stekande sol.

Många trivs ju i värmen och vill sitta ute största delen av dagen. Det är inga problem så länge du sitter i skuggan och inte gassar i solen precis hela dagen!

Utbudet av solskydd för balkong, terrass och trädgård har fullkomligt exploderat senaste året. Många har investerat i uterum och paviljonger som man monterar upp när det är säsong. Det passar bra för den stora trädgården men är mindre funktionellt för nättare utomhusytor. Om du till exempel har en altan eller balkong med grannar intill kommer en mer fast konstruktion att fungera bättre.

Väggfast parasoll sparar golvyta

Även grannar som gillar varandra vill inte bli störda av solskydd som prasslar och fladdrar i vinden. Bor du trångt med liten golvyta är ett väggfast parasoll en bra lösning. Det är alltså ett parasoll som monteras på väggen istället för att gå ner som ett traditionellt parasoll med stång som ska fästas i en fot. Parasoll med fot fungerar bra som solskydd men är knepigare att flytta och har en tendens att vilja blåsa i väg om du bor så pass högt upp att vinden kan komma in under tyget.

Väggfasta parasoll stannar kvar på balkongen eller på altanen oavsett vind och väder. De sparar dessutom bra golvyta eftersom du inte behöver möblera för att få in någon parasollfot. När det är full sol drar du bara ut parasollet som sitter i ett fäste i väggen. Blir det halvskuggigt kan du välja att skjuta in parasollet mot väggen igen för att fånga några strålar.

Parasollet är en riktig klassiker när det handlar om solskydd och fortfarande riktigt populär eftersom det är så anpassningsbart. Det går att förändra, förminska och förstora - och dessutom ofta vinkla allt eftersom solen flyttar sig.

Markiser skuggar både inne och ute

Markisen har sen länge gett oss välbehövlig skugga inomhus. Genom att skugga våra fönster har inomhustemperaturen ändå kunnat vara sval.

I dag finns många olika sorter att välja på. Du behöver inte oroa dig för att inte kunna hitta en dekorativ lösning - dagens markiser är riktigt snygga! Allt från enfärgade i dämpade kulörer, klassiskt mörkröda, djupt blå och elegant gröna till moderna ljusa toner - eller varför inte klassikern i bredrandigt. Alla blir på bra humör av en sådan markis!

Men markisen har breddat sig. I dag finns också markiser som är skapade för att ge oss välbehövlig skugga utomhus under heta sommardagar.

Skön sommar under ett tak av tyg

Det finns alltså en lång rad olika markiser att investera i. Ett vanligt samlingsnamn för markiser som ska skydda utomhus är terassmarkiser.

  • Du kan välja en sort som fästs på väggen och som går att veva in eller en variant som alltid är utrullad.

  • Genom att skaffa en markis skapar du ett uterum under ett tygtak. Men till skillnad från till exempel paviljongen så har du inga väggar utan bara fri luft som kan passera.

  • Det kan vara svårt att uppskatta vilken storlek som blir bäst, så mäta noga och ta gärna hjälp av en fackman när du ska montera din markis. Ingen dödar stämningen som ett felmonterat solskydd som blåser loss på sommarfesten!

  • Du som vill kunna variera mycket köp ett par eller fler mindre markiser som ger dig möjlighet att täcka mycket eller lite av solen.

 

Vi monterar en snygg restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
2 Mar 2020