Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?

Begagnade markiser

En snabb sökning på Blocket efter en specifik produkt kan spara åtskilliga kronor jämfört med att söka efter produkten i fråga direkt i butik. Så långt, allt gott - men hur är det med kvaliteten på det man köper? Just gällande markiser så tänkte vi komma med några små tankar gällande att köpa begagnade sådana. Vi börjar direkt med några detaljer:

  • Finns kvitto? Säljaren kan säga att markisen i fråga är inköpt under föregående år - i själva verket så är den närmare sex år gammal. En markis - framförallt väven - har en livslängd på ungefär tio år och det innebär att du inte har råd att lita blint på  säljarens uppgifter. Varje år räknas.

  • Passar den ditt hus? Du ska ha en väldigt tur om den begagnade markisen sitter perfekt även på ditt hus. De flesta markiser är skräddarsydda sett till bredd och längd och det innebär att du bör räkna med att en begagnad markis förmodligen kommer att fela någon decimeter. Något som kanske inte är hela världen, men det är definitivt störande.

  • Hur monteras den? varje markis och modell är olika varandra sett till monteringen. Även om den begagnade markisen du tittar på ser ut att sitta bra på husväggen hos säljaren så kanske du inte får samma resultat på din egen vägg. det är dels tungt att montera markiser och dels så krävs det viss vana. En begagnad markis kan dessutom ha “satt” sig och kan därigenom tappa form och struktur då den tas ner. bäst är om en monteringsanvisning följer med - annars måste du se till att fotografera hur den sitter. Fråga även efter vilka verktyg som ska användas.

Tre stycken tankar som vi råder dig att fundera igenom innan du väljer att överväga en begagnad markis. men, det finns fler frågor också. Vi kan säga att du befinner dig hos säljaren och att du således håller på att slutföra köpet. Då tycker vi att du - som ett sista steg - ska kolla upp följande saker:

  • Skicket. var noggrann med att kolla efter eventuella revor - de kan vara svåra att upptäcka. Se om markisen blivit lagad. Det syns om man tittar noggrant längs med sömmarna och där det kan synas exempelvis lim- eller markistejp. Se även över chassit och alla andra delar till upphängningen. Finns det rost så skulle vi avråda från en affär. Mögel är en annan fråga som du ska ta på allvar. Är väven angripen av mögel så kommer du att få svårigheter att ta bort det. Visst, du kan använda exempelvis klorin - men detta rengöringsmedel kommer i sin tur att slita ut väven i förtid.

  • Hur har den använts? Det finns definitivt ett värde i att se om markisen i fråga varit förvarad inomhus under vintern eller om den varit kvar utomhus. Se även över var den varit placerad. Har den suttit under ett taksprång så är detta fördelaktigt jämfört med att den suttit ute.

Är det värt det?

Säg att säljaren vill ha mellan 1000-2500 kr för sin markis. Går du upp några tusenlappar så får du en helt ny sådan - som kommer att hålla betydligt längre. Visst, du kan ha turen att hitta en säljare som nyligen köpt sina markiser och som kanske valt att flytta till en annan bostad. Men, ärligt talat: hur ofta händer det? Vi skulle säga att du sparar en hel del tid och pengar genom att köpa nya.

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
12 Dec 2023