Markiser - Viktigt att tänka på inför köp

Markiser är ett vackert sätt att rama in dina fönster och erbjuder dessutom ett effektivt solskydd. Markiser går att få i en storlek anpassad till just dina fönster och det finns en rad olika modeller att välja mellan, liksom mönster och färger på väven.

markis på terassen

Om du behöver hjälp med att välja eller sätta upp markiser kommer vi gärna hem till dig och ser vad det finns för möjligheter. Det är alltid bättre att komma ut på plats och titta på de verkliga förutsättningarna för att kunna göra en ordentlig offert – alltsammans givetvis kostnadsfritt! När vi kommer ut till dig ger vid naturligtvis rekommendationer på vad som kan passa, men vi tänkte här ändå gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på inför ditt val av markis.

Modell

Det finns flera olika typer av markiser. Om det handlar om fönstermarkiser är fallarmsmarkiser och korgmarkiser vanligast.

Fallarmsmarkisen är en rak markis som rullas ut diagonalt från en kassett som sitter ovanför fönstret. Markisen är också fäst i väggen med två stag. Genom att ändra stagens längd justerar man markisens djup. Det går alltså att ställa in en fallarmsmarkis så att den passar optimalt till just det fönster den sitter på, samt till solförhållandena på platsen.

"Välj gärna en markis som kompletterar och passar in i husets befintliga design"

Korgmarkisen är en välvd markis som fälls ut och ihop lite som en solfjäder. Korgmarkisen är vanlig på äldre hus, där den ger ett elegant och karaktäristiskt utseende till fönstren, och på butiker, då ofta med butikens eller företagets namn tryckt på. Till fönster med lite annorlunda form, exempelvis välvda fönster, passar en korgmarkis utmärkt.

Till verandan eller uteplatsen kan man istället välja en terassmarkis, en större variant av markis som  går ut längre och skyddar ett större område mot sol.

Till balkongen finns speciella balkongmarkiser, som fästs både i taket (eller balkongen ovanför) och i golvet på balkongen. Det gör att markisen kan gå ut hela vägen och skapa ett bra skydd mot solen.

Material

I en bra och hållbar markis bör stagen vara gjorda av aluminium. Stag av plast håller inte lika länge och slits mer av väder och vind. I de markiser vi jobbar med är stagen alltid av aluminum. Likaså är själva markisduken på våra markiser gjord av akrylväv, som är extra tåligt och håller bra mot blåst och regn. Akrylväven är spinnfärgad, dvs tråden färgas redan innan markisen vävs, vilket gör att färgen går rakt igenom markistyget istället för att bara ligga utanpå. Detta gör att tyget inte bleks och blir missfärgat lika lätt.

Mått

Det är viktigt att man är noga när man mäter hur stora markiserna behöver vara. Man måste rälna så att det finns tillräckligt plats för att kunna öppna fönstren när markisen är utfälld, samt att eventuella dörrar och andra fönster i närheten slår i markisen. Man måste också se till att fästena kommer så långt ut åt sidorna att markiserna täcker hela fönsterbredden. Det är en liten vetenskap att räkna rätt på markiser, men vi hjälper dig såklart att mäta så att allt blir rätt.

Motor och automatik

Man kan antingen veva markisen in och ut, eller så kan man sätta dit en motor som gör jobbet. Många tycker att motoriserade markiser är värt pengarna i längden. Motoriserade markiser innebär dessutom mindre slitage på markiserna än handvevade, eftersom de alltid fälls in och ut med exakt samma kraft och på samma sätt.

Till en motoriserad markis kan dessutom kopplas sensorer som fäller in markisen när det är molnigt och fäller ut den vid soligt väder. En helautomatisk markis blir så klart något dyrare, men man slipper å andra sidan jobbet att fälla markiserna in och ut. Det kan var värt att fundera på om du vill ha motoriserade markiser innan vi kommer på besök eftersom det har lite betydelse för hur vi mäter.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring markiser, eller om du vill ha ett hembesök och en offert. Du kan också besöka vår utställningslokal i Hägersten, ring för att boka en visning.

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
17 Dec 2017