Markiser till sekelskifteshus

I Stockholm finns många välbevarade sekelskifteshus, och har du turen att bo i ett sådant kan vi bara gratulera.

De flesta av dessa hus är mycket välbyggda, av gediget virke och med en hållbarhet som hus som byggts till och med långt senare kan står ganska långt efter.

Att bo i ett så gammalt hus medför ju så klart vissa förpliktelser vad gäller underhåll. Det är ett kulturarv du bor i, och det står dig inte fritt att renovera och bygga på huset hur som helst. Att måla om fasaden eller byta takmaterial kräver bygglov, som det inte är säkert att du får, och börjar vi tala om markiser är det långt ifrån en självklarhet att du får tillstånd att sätta upp några.

Markiser har använts på byggnader sedan antiken, även om det blev vanligt på bostadshus först under 1800-talet. Dessa markiser var dock relativt enkla lösningar som hängdes upp när de behövdes, och det är därför vi inte ser några spår efter dem idag

Med det sagt, har du ett stort behov av solskydd till huset och tror att markiser skulle vara det bästa valet, så är det så klart ingen omöjlighet att hitta lämpliga markiser till ett sekelskifteshus. Markiser har använts på byggnader sedan antiken, även om det blev vanligt på bostadshus först under 1800-talet. Dessa markiser var dock relativt enkla lösningar som hängdes upp när de behövdes, och det är därför vi inte ser några spår efter dem idag. Med dagens smakpreferenser skulle de antagligen inte passera skönhetsmässigt, de var ganska otympliga och stora och stack ut en bra bit från huset.

Markiser som smälter in

Det mest användbara begreppet när vi talar om att hitta markiser till äldre hus är antagligen diskret.

Vill du få bygglov till att sätta upp markiser på ditt sekelskifteshus måste du hitta markiser som blir ett diskret tillskott till fasaden, ser naturliga ut och smälter in färg- och formmässigt. Framför allt är det nog enkla fallarmsmarkiser som skulle kunna passa, i en nyans som smälter in med fasaden. Men även korgmarkiser kan passa utmärkt på äldre hus, framför allt på fönster i burspråk. Det är inte ovanligt att stöta på bilder på äldre hus med korgmarkiser monterade.

Svårt få bygglov till kulturskyddat hus

Att montera en markis kräver alltid åverkan på fasaden, så är ditt hus kulturskyddat blir det antagligen svårt att få bygglov för att sätta markiser på fönstren.

Då får kanske invändiga träpersienner, persienner eller gardiner bli lösningen i stället. Men det kan också hända att du verkligen träffar rätt och kan visa på att markiserna verkligen ”tillhör” huset och ser helt naturliga ut. Ännu lättare blir det förstås om du kan bevisa, helst med bilder, att huset tidigare haft markiser och hur de såg ut.

Vi hjälper dig hitta rätt markiser

Vill du ha hjälp att hitta markiser till ditt sekelskifteshus, slå oss en signal så kan vi hjälpa dig.

Vi börjar alltid med en noggrann inspektion av fasaden, för att se hur mycket åverkan som måste göras och hur man kan tänka kring markisval. Vi kan sedan ta fram ett antal förslag på markiser som kan passa till fasaden och hjälpa dig att fylla i och skicka in en bygglovsansökan. Varmt välkommen att höra av dig!

Vi monterar en snygg restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
17 Jan 2024