När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?

Det kan vara svårt att veta exakt när man ska ställa fram, och när man ska plocka bort, sina utemöbler. En regel som flertalet personer går efter är att ställa fram möblerna när man vrider fram klockan till sommartid och sedan ställa bort dem när man vrider tillbaka till vintertid. På så sätt har man ett fast datum att förhålla sig till och behöver inte tänka så mycket själv på hur vädret varit eller hur det kommer att bli. 

Man ställer undan möblerna för att de inte ska hålla sig fina längre. Många utemöbler tål mycket nederbörd och sol men vintertid medför det ett slitage som är onödigt. Låter man dem stå framme finns risken att de åldras i förtid. Det gäller även möbler av plast. Finns det metalldelar på möblerna kan dessa rosta. 

Hur ska man förvara sina utemöbler?

Utemöbler ska helst förvaras på ett torrt och kallt ställe som exempelvis i ett garage, förråd, under en altan eller liknande. Man ska inte ställa dem i ett uppvärmt utrymme då detta kan medföra att träet torkar och spricker. Har man inte möjlighet att ställa undan dem under tak så ska man istället täcka över möblerna med möbelöverdrag eller med en presenning och ställa dem upp dem på stenar eller annat underlag så att fukten inte kan nå dem underifrån. 

Förbered dina möbler för vinterförvaring

Innan du ställer undan dina möbler för vintern kan du passa på och ta hand om dem lite extra. Titta på dem ordentligt och laga eventuella skador. Gallra ut de stolar och bord som är rangliga och uttjänta. Tvätta bort fågelbajs, gamla löv, jord och smuts med såpvatten så att de är rena. Slipa bort rost med sandpapper och smörj på rostskyddsmedel. 

Om du tänker olja dina möbler så är det bra att göra det två gånger om året - när du tar fram möblerna och när du ställer undan dem för vinterförvaring. 

Vad gör man med dynorna?

Soff- och stolsdynor som du har till dina trädgårdsmöbler skall också förvaras på ett bra ställe under vintern. De ska inte lämnas kvar på möblerna. Då riskerar de att få fula mögel- och fuktfläckar. Många väljer att förvara dynorna i en låda utomhus, det är dock inte lämpligt som långtidsförvaring. Vill du vara helt säker på att de håller sig fina till nästa säsong bör du ta in dem. Detta gäller särskilt ljusa dynor som är extra känsliga. 

Har du parasoll, hängmattor och andra möbler med textilier så är även de känsliga för mögelpåväxt och fukt. 

Trädgårdsmöbler som håller året runt

Som vi skrivit tidigare i texten så tål de flesta trädgårdsmöbler att stå ute året runt. Dock slits de snabbare. Vill du ha en möbel som alltid står framme är det några material som du skall hålla extra utkik efter:

Aluminium

Metallen aluminium är naturligt rostfritt. Möbler i aluminium är lätta att flytta och enkla att rengöra med såpvatten och en trasa. Vill du ha en tålig möbel som du kan ha ute året runt är aluminium ett mycket bra val.

Komposit

Det finns en uppsjö med vädertåliga kompositmaterial. Komposit betyder att materialet är en kombination av flera olika ämnen. Kompositmaterial kan innehålla plast, metall eller trä. Möbler i komposit kan se ut på många olika sätt vilket gör att de kan vara ett bra alternativ till rotting eller teak. 

Hårdträ

Hårdträ är ett samlingsnamn på flertalet tropiska träslag som har en väldigt tät fiberstruktur och därför är extra tåliga. När man köper hårdträ är det viktigt att man kollar hur träet har odlats och att det är FSC-certifierat. 

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
17 Oct 2022