En pergola kan byggas på hur många sätt som helst och där din egen personliga smak får fälla avgörande kring vilken stil - och storlek - du vill ha.
Oavsett vilket kommer en pergola att addera en extra dimension till din trädgård och detta i form av en vilsam plats för skugga under de varmaste sommardagarna.
Vad är en pergola?
Först och främst dock: vad är egentligen en pergola? Ordet pergola kommer från italienskan och betyder pelargång. Det handlar om en relativt enkel konstruktion där du har fyra stycken - eller fler - bärande plintar; vilka håller upp reglar som utgör själva taket. Ett tak som sedan byggs upp utav blommor, växter och slingrande klätterväxter.
En pergola är ett öppet uterum som fungerar som en oas i din trädgård. Storleken kan anpassas och det är inte ovanligt att se att villaägare exempelvis placerar bord och stolar under sin pergola och därigenom får en skuggad, lummig och harmonisk plats för att äta måltider, läsa böcker eller för att rent allmänt slappna av. En pergola är långt ifrån någon praktisk byggnad - den byggs av estetiska skäl och för rekreation - vilket idag, i vår uppskruvade tid, är nog så viktigt.
Tips för att bygga en pergola
Det handlar om en relativt enkel konstruktion där de större svängarna egentligen tas ut i efterhand och i samband med att du planerar för den växtlighet som ska adderas. Pergolan är basen - växterna är det som fungerar som grädde på moset.
Man ska emellertid inte låta sig luras av detta. Att bygga en pergola handlar fortfarande om ett projekt som kräver noggrannhet och detta i synnerhet gällande stolparnas placering i förhållande till varandra. Var beredd på att du kommer att få mäta, rätta till och korrigera allteftersom. Stolpar och hammarband - den vågräta stocken som placeras på långsidan - måste vara raka. Det är det viktigaste. Så fort detta är klart så är det egentligen bara att sätta igång med att sätta ut takreglar och fylla på med tvärgående läkt.
Och - givetvis: Då du väl mätt ut var stolparna ska sitta så måste du också förankra dessa. Det kan vi inte nog poängtera. Gräv djupt och gräv varje hål så att stolparna blir lika höga. Vill du ha en riktigt stabil pergola så går det även utmärkt att använda gjutna betongplintar.
Viktigt med raka stolpar
Vi har här fokuserat på en pergola i trä. Ett sista tips gällande detta material gäller rakheten på stolparna. Lägg ner tid på att hitta raka sådana. Att stolpar av trä blir lite skeva är naturligt. Men, du ska inte välja sådana som är för böjda. Ett tips är att du själv väljer ut vilka stolpar du vill ha i byggbutiken. Tänk även på att justera stolparna så att de buktar och böjer åt samma håll innan du förankrar dem i marken.
En pergola kan även byggas i exempelvis stål eller betong. Fantasin sätter gränserna och detta både gällande material och gällande estetiskt utformning och utsmyckning.
Andra inlägg
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården
- Solfilm på fönster – så gör du
- Solskydd växthus – behövs det?