Väven på en markis håller i ungefär 10 år om man sköter den på rätt sätt. Med rätt skötsel så menar vi att man dels tvättar den, dels att man fäller in den vid kraftigt regn och att man ser till att man exempelvis har ett skydd där markisen kan vila (i indraget tillstånd). Det senare i form av exempelvis ditt taksprång.
Det som kan ske om man sköter sin markis väl är att konstruktionen kan hålla lite längre än vad väven gör; något som i stort sett gör ett byte onödigt. Fungerar markisen som den ska, men där väven är uttjänt så vill man naturligtvis betala enbart för att byta väv.
Svårt att byta väv
Det här är dock lite svårare än vad man kanske kan tro. Faktum är att det nästan är omöjligt för en lekman att lyckas med projektet. Detta då väven ofta sitter så pass hårt i konstruktionen att denna kan skadas vid bytet. Alla markiser har dock inte detta problem och där är ett byte lite enklare. Man bör dock vara medveten om att den nya väven är stelare och tyngre än den äldre; det här kan göra att markisens chassi tar skada då det inte klarar av den nya tyngden.
Dessutom finns ytterligare en sak som talar mot ett byte av väven till sin markis: detta i form av att sömmarna kan komma att synas väldigt väl. Det gör att det estetiska intrycket - en av de stora fördelarna med att använda sig av markiser - blir sämre.
Det råd vi kan ge i denna fråga är att du tar med dig din markis till en återförsäljare för vidare rådgivning. Vissa går att byta väven på - andra inte; kvaliteten på din markis samt vilken modell det handlar om är avgörande.
Lättare att laga markisen
Det vanliga är dock att markisens väv och markisens konstruktion har ungefär samma livslängd. Har väven börjat krackelera så kommer förmodligen även resten att göra det inom kort. Tio år är trots allt en lång tid och även chassit, vevarmen och alla konsoler kommer att ta skada av det självklara - att de vistas utomhus.
Mindre skador dock - de är lättare att reparera och har du exempelvis en reva i väven så finns det några tricks som du kan använda för att laga denna. Vi visar hur här nedan genom några punkter:
- Hitta skadan. Passa på att ta ner din markis på marken för att se om det finns fler rivmärken/rispor.
- Handlar det om en större skada så bör du köpa markisväv som följer samma färgskala. Är skadan mindre så går den ofta att laga med hjälp av markistejp (som du hittar i välsorterade bygghandlar eller hos din återförsäljare).
- Rengör markisen. Området kring revan är viktigast; där bör du rengöra rejält. Vi skulle dock råda dig att passa på att rengöra hela markisen då du ändå har den nere på marknivå. Använd ljummet vatten, en mjuk borste och tvålflingor.
- Limma och tejpa. Täck för det skadade området och lägg lim runt omkring. Ta tejpen - eller den markisväv du köpt - och pressa detta mot limmet. Här kan du med fördel använda en klämma så att det verkligen fäster. Låt torka enligt anvisningarna på förpackningen.
- Testa: Prova hållbarheten genom att hälla vatten över det skadade området.