Sju vanliga frågor om markiser

Vad finns det för olika markistyper?

Terrassmarkiser och fönstermarkiser är de vanligaste markistyperna. Terrassmarkiser används på uteplatser och sitter i mer eller mindre horisontellt läge. Fönstermarkisens uppgift är att skugga insidan av huset och sitter i ett vertikalt läge på fönstren. Även statiska korgmarkiser finns för att skugga fönster.

Hur länge håller markiser?

Detta beror förstås på kvaliteten, men den viktigaste faktorn är hur ägaren sköter om den. Om man följer de enkla skötselanvisningarna som medföljer, så kan en terrassmarkis hålla sig fräsch i mer än tio år. Det samma gäller för fönstermarkiser, som dock ofta har längre livslängd, då det utsätts för mindre slitage än terrassmarkiser.

Vad kostar markiser?

Priserna varierar givetvis mycket av flera olika anledningar. Det finns billigare varianter och dyrare, mer högkvalitativa varianter. Olika tekniska finesser gör också att priser varierar. En billig terrassmarkis kan man idag hitta för ett par-tre tusenlappar, men en större, modernare, mer utvecklad variant kan kosta upp emot 20 000 kronor

Vilka markiser är bäst?

Se till att du skaffar markiser som är anpassade för ett nordiskt klimat. Dessa klarar av stora skillnader i temperatur, fuktig luft och hårda vindar. Vill du slippa byta markis efter en kort tid så måste den har en robust konstruktion och tålig väv.

Var ska markisen placeras?

En fönstermarkis kan placeras på väggen ovanför fönstret. Har du tak-nock kan markisen även sättas fast i taket. När du har tagit ställning till vilket som passar bäst så kan du välja mellan att beställa en vägg- eller takkonsol.

Hur monterar jag markiserna?

Följ monteringsanvisningarna noggrant, då ska det gå bra. Är du osäker, anlita en kunnig yrkesman!

Vilken markisväv ska jag välja?

Detta är den viktigaste delen att kontrollera när man vill veta vilken kvalitet markisen har. Den kommer att vara utsatt för alla typer av väder, därför är det viktigt att man har ett kvalitativt material. Det modernaste och tåligaste materialet idag är spinnfärgad akryl, men det finns även andra material som håller länge.

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
9 Aug 2022