Trämarkiser - en genomgång

Svensken har alltid haft en förkärlek för trä som material. Trä ger dels en harmonisk känsla och dels så skapar det även en värme och en personlighet.

Kan man använda trä till markiser?

Att vi, med tanke på all skog, dessutom alltid haft god tillgång på trä är naturligtvis en annan starkt bidragande orsak till varför trä används i så stor utsträckning. Kan man då använda trä även för exempelvis markiser?

Svaret är att det går, men att det även finns tydliga negativa saker att ta med i beräkningen. Trämarkiser är något som inte säljs hos de större återförsäljarna av markiser. De måste byggas av exempelvis snickare och de bär då också en kostnad. Ser man till mobilitet så finns ytterligare en nackdel med trämarkiser.

Markiser av ett mer modernt snitt går att veva in- och ut efter eget behag och därigenom så kan man också som husägare dels se en längre livslängd och dels också få mer flexibilitet. Är det sol ute så vevar du ut markiserna om du skulle vilja ha mer skugga - och du vevar in dem om du, tvärtom, vill ha lite mer ljus och värme i hemmet. Trämarkiser sitter där de sitter.

Dessutom så kommer nackdelarna som alltid finns i att välja trä som material också. Du kommer att behöva sköta om dina markiser genom regelbunden tvättning, genom att olja in dem och i övrigt skydda dem mot fukt, väta och mögelangrepp. Uppsidan? Ja, de skapar ett unikt intryck och ger ditt hus en personlighet.

I de södra delarna av Europa så är det faktiskt inte ovanligt att se markiser av trä ovanför fönster. Men, då bör man också vara medveten om att klimatet där skiljer sig ganska mycket åt från hur vi har det i norden. På det stora hela så skulle vi säga att markiser av trä är en ganska dålig idé, även om det finns en estetisk vinst att hämta.

Pergola och parasoller av trä

Ser man till solskydd på en uteplats så finns det andra namn för trämarkiser. Man kan exempelvis se en pergola som en sådan och man kan även dra paralleller till vanliga parasoller som byggs i trä snarare än med textilier som material. Där kan det vara väldigt snyggt att använda sig av trä som material, men det finns emellertid samma negativa saker att tänka på där som vid fönstermarkiser där framförallt underhållet blir större för dig som privatperson.

Men, om du känner att trä och markiser verkligen hör ihop så är det kanske på uteplatsen du primärt ska sikta in dig. Det kan finnas snickare som kan bygga både pergola, parasoller och kanske även ett tak - som går att vrida in och ut efter behov - som skydd för solen? Kolla upp och se över vilka möjligheter som finns samt hur priserna ser ut.

Moderna markiser ger större fördelar

Det man kan säga är att dagens markiser ser ut som de gör av en anledning. De är utvecklade för att passa vår vardag och för att ge oss maximal flexibilitet och komfort. Även om du har ett hus av trä så går det att implementera och få moderna markiser att passa in utan att det skär sig rent estetiskt. Det finns ett gigantisk urval att gå igenom och det går att prova sig fram till dess att du hittar rätt modell för just ditt hus. Gällande klimatet så utvecklas markiser idag mot den nordiska marknaden. De klarar en tuff vinter utan några som helst problem. Underhållet sträcker sig till att du oljar in vevarmarna och säkrar dessa mot rost samt att du, med jämna mellanrum, ser till att tvätta av duken.

Det är, helt enkelt, lättare att välja en modern markis än att snegla mot trä som material. Hur djupt rotat detta material än må vara i den svenska folksjälen.

Vi hjälper att montera restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
15 Apr 2021