Terassmarkiser - Steg för steg

Montera terassmarkiser – så gör du

En terassmarkis är ett måste för uteplatsen under varma sommardagar. Det gör även terassen lite mer ombonad och ramar in den. En terass utan tak eller markis känns lätt lite naken, och blir dessutom mer påfrestande att sitta på utan solskydd. Är man någorlunda händig går det att sätta upp en markis själv, men se alltid till att du har minst en person till med dig, annars blir det svårt. Känner du dig det minsta osäker så hjälper vi dig dock gärna med mätningar och uppsättning av markisen. På så sätt vet du säkert att allt blir rätt gjort, och du har dessutom 5 års garanti, både på markisen och på jobbet.

Mät noga

Det första du måste göra är att beställa en markis, och för att kunna göra det måste du mäta ordentligt så att du vet dimensionerna. När du mäter kan du räkna med att markisen bör ha en lutning på minst 15º och helst gå hela vägen ut till terassens kant.

"Använd denna enkla formel för att räkna ut markisens verkliga utfall så att du vet exakt hur långt din terassmarkis kommer att sticka ut från huset"

För att beräkna hur djup markisen måste vara för att nå ut till terasskanten kan du använda den här formeln, där d står för markisens utfall, t för terassens djup och l för lutningen: d – ((t/100) x l). Om terassens djup och markisens utfall är 150 cm och markisen har en lutning på 15º blir uträkningen så här: 150 - (1,5 x 15) = 127,5 cm. Det verkliga utfallet blir alltså bara 127,5 cm. Vill du ha en markis som går hela vägen ut till terasskanten behöver du beställa en markis som är minst 172, 5 cm.

Vad gäller bredden ska du lägga till ca 20 cm på varje sida m terassens bredd. Behöver du hjälp med mätningarna när du beställer markisen kommer vi såklart gärna ut och hjälper dig.

Bestäm färg och mönster

Det finns många olika färger och mönster att välja mellan när du ska välja markis, så ta tid på dig att välja något snyggt som matchar huset och utemöblerna. Enfärgat ger såklart det lugnaste intrycket men en randig markis är aldrig fel.

När du har gjort din beställning och fått den levererad kan du äntligen börja med monteringen. Var noga och se till att du har minst en medhjälpare.

Välj om du ska montera i tak eller i vägg

Finns det ett utskjutande tak kan det vara bäst att montera markisen i takstolarna. Annars går det bra i väggen också, men se till att det finns reglar där du ska montera konsolerna. Det är mycket viktigt att konsolerna blir ordentligt fastsatta i husets bärande delar, annars kan vikten göra att markisen lossnar.

Montera konsolerna

Börja med att bestämma var de yttre konsolerna ska sitta och gör markeringar. Förborra hålen och skruva sedan fast konsolerna med fransk träskruv, minst 10 mm breda. Skruvar du fast konsolerna i betong kan du använda fransk skruv med plastplugg, men följ alltid tillverkarens rekommendationer om det finns sådana.

Dra ett snöre mellan de yttre konsolerna och markera var den mittersta konsolen ska sitta. Förborra och skruva fast.

Häng upp markisen

När konsolerna är på plats är det bara att ta av skyddsplasten från markisen och hänga upp den. Även här får man följa tillverkarens rekommendationer, tillvägagångssättet är lite olika beroende på modell.

Justera utfallsvinkeln

Till sist ska utfallsvinkeln justeras. Det är vanligt med en standardlutning på 15º, så om det är detta du har räknat med behöver ingen justering göras. Annars drar du ut markisen fullt ut och lossar på bultarna i armfästena. Därefter får din medhjälpare hålla i markisfronten samtidigt som du skruvar på justerskruvarna till dess att önska lutning uppnått. Skruva fast bultarna i armfästena. Klart!

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
11 Dec 2017