Solfilm på fönster – så gör du

Solfilm är ett billigt och bra sätt att minska temperaturen inomhus och skydda sig själv och sin inredning från blekande UV-strålar. Den här typen av fönsterfilm går att fästa på såväl vanliga fönsterrutor som på rutor på båt, husvagn eller bil.

Som regel kan man säga att ju mörkare filmen är, desto mer skyddar den mot värme och UV-strålning. Solfilm kan fästas på både utsidan och insidan av ett fönster. Vid montering på energiglas skall filmen alltid fästas på utsidan eftersom värmen annars riskera fastna mellan glaset och solfilmen vilket i sin tur kan leda till att glaset spricker. Är du osäker på vilken typ av fönster du har är det bäst att för säkerhets skull köpa film som sitter på utsidan.

Montera solfilm

Som vi nämnt här ovanför så finns det solfilm som monteras på utsidan av fönstret och solfilm som monteras på insidan fönstret. Hur man sätter upp dem skiljer sig något men inte så mycket. Det handlar mest om att man måste vara med försiktig med kniven när man slutför monteringen. Den bästa effekten får du av solfilm som monteras på utsidan fönstret. Se till att du köper rätt sort.

Fönstret måste vara helt rent och fritt från all smuts, det är mycket viktigt! Små korn som satt sig på fönstret kan göra att filmen bubblar sig och det blir inte särskilt snyggt.

Du kan måtta upp och klippa till solfilmen lite grovt innan du börjar jobba med den. Skär till den mer exakt när den sitter uppe på fönstret.

Du behöver:

 • Glasskrapa

 • Fönsterskrapa

 • En vass kniv exempelvis en mattkniv

 • Plastskrapa

 • En microfibertrasa

 • En blomspruta full med monteringsvätska

Om det finns möjlighet så fråga en vän eller familjemedlem om de kan assistera dig med uppsättningen. Det kan vara svårt att göra helt själv även om det går.

Gör så här:

 1. Spruta på monteringsvätskan och använd glasskrapan och fönsterskrapan för att rengöra fönstret uppifrån och ner. Torka efter med microfibertrasan. Var noggrann. Torka även karmarna.

 2. Spruta monteringsvätska på det rena fönstret och placera solfilmen med framsidan mot det våta fönstret och ta bort skyddsfilmen. Har du svårt att skilja dem åt kan du använda lite vanlig tejp för att få loss skyddsfilmen.

 3. Spraya monteringsvätska på lim-sidan som nu frilagts

 4. Vänd hela folien så att lim-sidan hamnar mot fönstret.

 5. Stryk med plastskrapan från mitten och ut mot kanterna för att få bort luft som samlats under filmen. Tryck hårt då limmet aktiveras vid tryck.

 6. Skär bort solfilmen som du inte vill ha med den vassa kniven. Använd plastskrapan och använd den mellan kniven och fönsterkarmen så att du inte skär direkt i fönsterfodret eller i karmen.

 7. Om det blivit några stora luftbubblor som du inte får bort så kan du sticka hål på dessa med en nål och sedan pressa ut luften genom dem med din plastskrapa.

Ta hand om din solfilm

Hur länge solfilmen håller beror på vad det är för kvalitet på filmen, hur bra monteringen är gjord, vilken typ av glas den är monterad på, i vilket väderstreck som fönstret sitter samt om montering är gjort på insidan eller utsidan fönstret. Någonstans mellan 5-15 år håller en solfilm.

Det är också viktigt att ta hand om en solfilm på rätt sätt. Det tar 10 veckor för solfilmen att härda ordentligt på glaset. Under den tiden skall man undvika att tvätta fönstret.

När det gått 10 veckor kan man rengöra fönstret försiktigt genom att använda en syntetisk svamp eller trasa samt rengöringsmedel som är lämpligt för fönster.

Lycka till med din montering av solfilm!

Vi hjälper att montera restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
11 Apr 2022