Så tar du bort pollen från dina markiser

En markis utsätts för en hel del. Regn, blåst, sol – men värst av allt är kanske pollen. En markis blir ful och utsätts för en hel del slitage under de olika pollensäsongerna och när pollen har lagt sig kan det vara bra att skölja av – eller torka av – den ordentligt.

Det är bara att plocka fram trädgårdsslangen och ösa på. För det mesta räcker det med vatten, men ibland kan det vara så mycket pollen att det inte räcker. Regnet kan också göra att pollen blir kladdig och sedan torkar in i väven när solen tittat fram igen. Då kan det krävas effektivare metoder – som en mjuk borste och ett milt handdiskmedel. Borsta på försiktigt så kommer du att få bort smutsen. Men det är viktigt att du inte använder starka medel med innehåll av syror, slipmedel eller andra kemikalier som kan vara skadliga för markisväven.

Använd inte högtryckstvätt när du rengör markiser!

Vi avråder dessutom från att använda högtryckstvätt – en sådan har så högt tryck att den riskerar att skada duken.

Överhuvudtaget är det viktigt att ta hand om sina markiser om man vill att de ska hålla länge. Bra tidpunkter för markistvätt är tidig vår och sen höst. På det sättet får du en skinande ren markis inför vår och sommar.

Det är inte svårt att tvätta en markis och det tar inte lång tid. Markisvävar tillverkade av tät, teflonbehandlad akryl är en tålig väv som är vatten- och smutsavvisande och som dessutom håller färgen på ett utmärkt sätt.

Men en markisväv kan givetvis bli smutsig ändå, och om den inte får torka ordentligt efter ett regn så kan det uppstå mögel. Regelbunden rengöring håller duken ren och fräsch och förebygger dessutom mögelangrepp.

Så här tvättar du din markis på enklast möjliga sätt

Tvätta den plats. Fäll ut den och sänk fronten lågt. På det viset får du en bra lutning som gör att vattnet kan rinna av och du kommer dessutom åt att tvätta enklare. Har du en kappa på markisen? Då kan du i de flesta fall ta bort den och tvätta den separat genom att lägga den på ett golv, trädäck eller ett annat plant och rent underlag.

Det är viktigt att tvätta duken regelbundet. Är det mycket pollen en vår/sommar så kan det bli en och annan avspolning. Enklare fläckar tar du bort med en mjuk borste. Om det blir kvar någon smuts kan du tvätta bort det med en enkel tvållösning och ljummet vatten.

Bara milda rengöringsmedel

Använd som sagt bara mildare rengöringsmedel. Såpa, klorin, tralltvätt, mögeltvätt och andra medel med kemikaliskt innehåll förstör vävens skyddande beläggning. Vi avråder dessutom bestämt från tvätt i tvättmaskin.

När du tar tvättat klart, skölj noga för att få bort alla rester av tvål. Torka väven utomhus.
När det regnar mycket och är stark vind – kör då upp markisen. Markiser bör inte rullas upp när de är blöta om det inte är absolut nödvändigt. Om du ändå tvingas göra det när det regnar, rulla snabbt upp den igen och torka.

Vi monterar en snygg restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
30 Sep 2020