Så bra skyddar olika tyg mot UV-strålning

Solens strålar är farliga för oss och för varje gång vi utsätter oss för UV-strålar och bränner oss så kommer också risken för att drabbas av hudcancer öka.

Detta gäller i synnerhet för barn och som förälder så har man ett ansvar i att erbjuda sina barn ett gediget skydd mot solen. Vilket för många är synonymt med solkräm innehållande en hög solskyddsfaktor. Det är bra, men det är långt ifrån det säkraste alternativet. Det bästa skyddet får man av tyg och här ska vi titta lite närmare på vilket typ av tyg som är bäst att använda.

Viktigt med bra skydd

I Sverige så har vi inte lika stora problem som i många andra länder vad gäller ett alltför starkt solsken och alltför skadliga UV-strålar. Australien är av hävd ett land där befolkningen uppmanas att vara extra försiktig och där de redan från barnsben får lära sig vikten av rätt skydd. Det är också där forskningen kring solskydd kommit allra längst och det är där man ser att experiment med tyger sker som mest frekvent.

I Australien har man till och med skapat en nationell standard för solskyddskläder där plagg som allra minst ska erbjuda ett skydd motsvarande 15 och där det sedan går hela vägen till 50+. Man kan där även se att det handlar om olika infärgningar och olika vävtekniker för att skapa säkra plagg - och detta även i samband med badning. Det senare har varit ett problem som få varit medvetna om. Ett blött plagg ger betydligt sämre skydd än ett torrt.

Forskningen i Australien är som allra mest intensiv just kring detta område: man vill hitta en lösning för att även blöta plagg ska erbjuda samma goda skydd från UV-strålning som torra plagg gör. I Sverige har vi, som sagt, inte samma problem: solen är inte lika het och intensiv här. Men, det finns ändå all anledning att ta frågan på allvar och detta med tanke på de klimatförändringar som sker. Man kan aldrig vara säker nog i denna fråga.

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar kläder som solskydd

Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige har tagit fram riktlinjer för oss att följa gällande sol, uv-strålar och skydd mot detta. Rent allmänt så är utgångspunkten att alla kläder är bra och det alltid är att rekommendera både barn och föräldrar att ha på sig så mycket som möjligt. Det finns emellertid tyger och plagg som är att föredra och här nedan följer en liten sammanfattning av detta:

  • Löst snarare än tight. Att ha på sig tighta kläder ger ett sämre skydd än om man väljer en lite mer bylsig stil. Att dra på sig en blus eller skjorta av en lösare modell är därför att föredra framför en tight topp eller t-shirt.

  • Bomull är bättre. Bomull är ett bra material att använda då tyget i fråga är tätt. Ju kraftigare och tätare tyg - desto bättre solskydd. Detta går även att applicera till annat. Ska du välja hållbara markiser som både skyddar mot solen och som har en lång livslängd - ja, då är det ett tätare tyget som du ska välja.

  • Välj rätt färg! Även färgen kommer att spela en avgörande roll i skyddet. Även om det ser fräscht ut med en brun hud mot en vit t-shirt så är en mörkare färg att föredra. Ju mörkare färg du väljer, desto bättre blir också skyddet mot UV-strålar.

Vi hjälper att montera restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
15 Sep 2021