Ordet berså blir för många ett bett av den där klassiska Madeleinekakan som beskrivs i Spaning efter en tid som flytt. Vi hör ordet och förflyttas tillbaka i tiden till barndomens somrar där vi drack hallonsaft i mormors berså och njöt av sommarlovets alla äventyr. Ordet är förknippat, mer än något annat, med sommar, värme, och mysiga stunder med personer vi älskar.
Det är därför också givet att många vill ha en berså i den egna trädgården och då gärna en med syrener. Drömmer du om en syrenberså? Här ska vi titta närmare på vad man ska tänka på och hur man ska gå tillväga för att lyckas med projektet. Först och främst så förknippar många en berså med någonting gammaldags och det finns såklart en poäng i detta resonemang.
Så ska du tänka gällande en syrenberså
Bersåer kom fram stort i Sverige under 1800-talet och har sedan dess varit en lösning som många återvänder till. Som med allt så har det kommit perioder när bersåer varit heta - och perioder när de varit långt ifrån lika populära. Något som de facto gjort att många bersåer genom åren dragits upp från rötterna. Man ska nämligen inte glömma att en berså kräver skötsel och att det också kan vara en ganska opraktisk lösning i trädgården.
Det första rådet är att alltså följande: ska du anlägga en syrenberså så bör du också vara inställd på att du kommer att få arbeta för att hålla den vacker. Den andra frågan du bör ställa dig är också ganska given: hur stor berså behöver du? Vill du ha en liten yta där du och någon till person kan dricka morgonkaffe - eller vill du ha en större berså där större sällskap kan äta middagar? Fundera över detta och mät gärna ut med hjälp av bord och stolar så att du ser hur mycket yta som behövs. Tänk även på solläge och känn in hur exempelvis vinden blåser. Ta dig, kort och gott, tid att fundera både över läge, storlek och utformning av din syrenberså.
Så skapar du en syrenberså
Gällande själva anläggningen så är det viktigt att - i synnerhet gällande just syrener - börja odla när det är säsong. Det gör att de växer fortare och att de dessutom får kraftigare buskar. Under denna växtfas så kommer du också att kunna kratta manegen för framtiden. Det är nu du kan beskära och skapa rätt former. Givetvis så kommer även ett stort ansvar i att vattna och gödsla buskarna under just denna period. Ett tips är att runda av upptill och att du vågar låta buskarna möta varandra. Det ger ett litet naturligt tak som skyddar mot regn och som ger ett effektivt skydd mot vindar.
Den framtida skötseln kommer att vara mindre intensiv än vad den är från början. Ser man till en syrenberså så krävs knappt ens någon skötsel alls under höst och vinter - något som varvas med lite gödsel, klippning och vattning under vår och sommar. Det handlar om en ganska enkel plats att sköta, men det är just det initiala som kräver lite extra kärlek och omsorg. Sköter du den biten, ja - då har du också en plats att ständigt återvända till under sommaren.
Andra inlägg
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården
- Solfilm på fönster – så gör du
- Solskydd växthus – behövs det?