Rullgardiner som solskydd

Med hjälp av en snygg rullgardin kan du sätta prägel på ett helt rum. Rullgardiner kan fungera som solskydd och mörkläggning och kan dessutom hjälpa dig att uppnå en behaglig inomhustemperatur.

Det finns massor av valmöjligheter för den som har bestämt sig för att skaffa rullgardiner. Väv, färg, kedjetyp, lås och tyngder med mera. Vill man skapa en enkelt och stilren lösning så kan kassett och sidolister vara passande tillval. Motorisering och fjärrkontroll är idag tillgängligt på de flesta modeller. Röststyrning är också en lösning som blir allt vanligare.

Så får du helt mörkt med hjälp av rullgardiner

Om du vill ha sovrummet helt mörkt så bör du tänka till lite. Här blir det bäst att välja en rullgardin med mörkläggande väv. Glöm heller inte att montera rullgardinen på rätt sätt, med bra marginal utanför fönsterkarmen. Det går även att köpa rullgardin i kassett med sidoskenor, så att du får helt mörkt.

Måttbeställda rullgardiner

I dag kan man få rullgardiner i de flesta storlekar, inte bara standardstorlekarna 90, 150 eller 200 centimeter. De flesta tillverkare kan måttanpassa rullgardinen och gör den precis som du vill ha den. Men med större fönster än så kanske det passar bättre med lamellgardiner eller plisségardiner.

Motor och fjärrkontroll

Med en mindre tilltagen budget rekommenderas en manuellt manövrerad rullgardin. Men motordrivna varianter är mycket bekväma! De går att styra antingen via strömbrytaren eller fjärrkontrollen. Det går också numera att koppla rullgardiner till mobilappar eller Smarta Hem. Styr ljuset från soffan.

Mönster

Rullgardiner måste inte vara vita eller svarta. Idag finns ett stort utbud kulörer, kolla in utbudet innan du väljer. Det går även att beställa rullgardiner med snygga tryck, det går att leka med panoramavyer eller bildserier om du har flera fönster på rad. I stort sett är det bara fantasin som sätter gränser.

Nerifrån och upp

Rullgardiner dras alltid uppifrån och ned. Föredrar du andra hållet kanske en plisségardin passar bättre. Dessa kan monteras i stort sett alla fönster och kan dras upp och ned från valfritt håll. Fungerar både som solskydd för människor och växter och ger dessutom insynsskydd.

Rengöring av rullgardiner

När du vill få din rullgardin att glänsa fungerar det bäst att använda en lätt fuktad trasa. Fläckar kan oftast tas bort med ett rent vitt suddgummi. Men testa först om detta fungerar på en del av gardinen som inte syns så mycket.

Vi monterar en snygg restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
31 Aug 2020