När uppfanns markisen?

Markisen är en bekvämlighet som vi tar för given – de ger komfort och skyddar mot sol och regn på ett sätt som gör det svårt att föreställa sig att de skulle saknas. Trots det pratas det sällan om just markiser.

Inte ens under de där varma eller regniga sommardagarna kommer du säkert att tänka på var markiserna kommer ifrån. Vi har däremot kollat upp vår historia och kan återge den här (förhoppningsvis) historiskt korrekta beskrivningen:

Ingen vet nog exakt vem som uppfann markisen eller när, men bruket av markiser kan spåras ända till antikens dagar. För att skydda sig från den skoningslösa solen utvecklade man markiser och parasoller till allt mellan från små vagnar till stora arenor. Själva Colosseum hade markiser över sittplatserna – det stora markissystemet kallades för valerium (gardinen).

Sedan Romariket har markiserna utvecklats till stadigare och mer extravaganta pjäser. Under industrialiseringen tog man fram nya produktionstekniker och började använda kraftigare och resistenta material. Det betydde att markiserna såg ut mer som idag, med kraftiga metallramar och slitstarka tyger.

Moderna markiser bygger på samma koncept men använder ännu starkare material. Nyare markiser använder specialtillverkade tyger och behandlas för att vara extra tåligt mot väder och vind. Nya funktioner för att fälla in och ut markisen har också gjort den betydligt mer hållbar och mångsidig jämfört med äldre inkarnationer.

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
21 Apr 2017