Motordriven markis vs manuell markis – plus och minus

Den tekniska utvecklingen går framåt på alla fronter och markiser är förstås inget undantag. Tiden när man var tvungen att kämpa med en tung vev för att rulla ut markisen är över, och oron för att markisen ska gå förstöras på grund av ösregn eller stormvindar är förstås också över. I dag är motordrivna markiser dominerande på marknaden, ofta dessutom kompletterade med olika former av vädersensorer. Men det finns förstås fortfarande gott om enkla vevmarkiser på marknaden.

Plus och minus med motordrivna markiser:

+ Smidigheten. Är du en fritidshusägare som var med förr? Då vet du hur tungt det kunde vara att veva in en vävmarkis, inte minst när det hade regnat och den blivit blöt. Detta slipper man med en motordriven variant, det är bara att trycka på fjärrkontrollen så rullas markisen in, smidigt och enkelt.

+ Säkerheten. Är din motordrivna markis kompletterad med sol- eller vindautomatik så rullas den automatiskt in vid vissa väderförhållanden. När du ska bort ett tag behöver du inte oroa dig för att du har glömt att rulla in den. Den rullas in i tid och riskerar inte att blåsa sönder.

+ Flexibiliteten. Att hantera en markisväv kan vara ganska mycket jobb.  En justering kan ta en stund och du måste lämna saftglaset med jämna mellanrum för att justera markisen efter solens förflyttningar. Med en modern markis kan du ligga kvar i hängmattan med sommardeckaren och styra markisen med fjärrkontrollen.

Servicen. En vevmekanik är enkel att åtgärda om det börjar krångla, i de flesta fall räcker det med lite olja eller att byta ut en sliten del av vevanordningen. Att reparera en krånglande sol- och vindautomatik kräver dock specialkompetens. Därför är det viktigt att du ser till ha bra garantier, försäkringar och serviceavtal när du köper en markis. Annars kan reparationen bli en kostsam historia.

–  Priset. En motordriven markis är fortfarande dyrare än en traditionell vevmarkis, och med väderstyrning så ökar priset ännu en bit. Men automatiken gör i de flesta att du slipper stora servicekostnader.

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
6 Sep 2017