Det är av absolut största vikt att man kontrollerar hur monteringen går till innan man införskaffar en markis till uteplatsen. Vår erfarenhet är att många privatpersoner gör misstaget att inte kolla upp specifikationer och förutsättningar redan på förhand – och istället för mysiga sommareftermiddagar under markisen så får man stora besvär och markisen förvandlas till rena mardrömmen. Bästa tipset är förstås att anlita en firma som har den rätta kompetensen när det handlar om markiser – men här nedan finner du information som kan hjälpa dig tillrätta inför valet av markis.
Terrassen oftast i soligt läge
Merparten av alla svenska småhus är av logiska skäl placerade mes terrassen i soligt läge. Detta gäller såväl fristående som kopplade hus. Under sommaren vill de flesta självklart kunna ta tillvara på värme, ljus och ljumma kvällar. Vad är skönare än att ligga och ta en öl – eller en tillbringare med iskall blandsaft – i skuggan under terrassmarkisen en vacker sommardag. Men många av dessa tillfällen går förlorade – antingen för att det blir för varmt eller för att det regnar hela sommaren. Skaffar du rätt terrassmarkis så kan du skapa ett uterum som förlänger sommaren utomhus med timmar, dagar, veckor – ja till och med månader om du har tur med vädret.
Men det är inte bara utomhusmiljön som förbättras med hjälp av en terrassmarkis. Även inomhus kan man få ner temperaturen med flera grader när solen gassar som hårdast på högsommaren.
Två typer av vikarm
När du monterar en terrassmarkis kan du välja mellan två typer av vikarmskonstruktioner. Den ena fungerar med hjälp av en vajer, de andra drivs med kedja. En kedjedriven markis är i allmänhet dyrare, men den håller i de flesta fall betydligt längre också. En vajer tröttnar efter en tids användning och går till slut av. När en vajer går av – byt då ut till de andra vikarmarna också – annars kommer markisen inte att fungera tillfredsställande.
Innan du väljer markis bör du självklart välja material, färg och mönster på markisen. Men det är minst lika viktigt att undersöka vilka fästmöjligheter som finns. Du mäter då upp markisens bredd och möjliga utfall, det vill säga hur långt du vill att den ska kunna vävas ut.
Takstolar en bra fästpunkt när man ska montera terrassmarkis
De bästa fästpunkterna för en terrassmarkis är takstolarna. Finns en utskjutande takfot så bör markisen istället fästas under taksprånget och mitt i takstolarna. Är taksprånget stort så kan få ett indirekt större utfall på markisen genom att placera den en bit längre ut från väggen. På detta sätt får den känsliga vävrullen fortfarande skydd mor regn och blåst samtidigt som du får en större regn- och solskyddad uteplats. Funderar du på att fösta markisens hållare i en tegelvägg? Då ska du montera den i den tredje eller fjärde tegelstenen från fönsterkanten räknat. Anledningarna till detta är två: dels blir avrinningen bättre, dels minskar risken att fasaden förstörs av markisens tyngd.
Vilket material din fasad har så måste bultarna fästas i husets bärande delar. Är du osäker inför valet av terrassmarkis och oroar dig för monteringen? Kontakta oss, vi kan hjälpa dig.
Andra inlägg
- Markiser - Viktigt att tänka på inför köp
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården
- Solfilm på fönster – så gör du