Markiser som vindskydd

Kan markiser som vindskydd fungera? De flesta tänker sig vind som en fiende till markiser. Vinden är ett av de naturliga element som kan skada markiser på tydligast sätt - detta genom att exempelvis fönstermarkiser slits loss i samband med kraftiga vindbyar. Baserat på detta så blir markiser som vindskydd uteslutet. Vi skulle emellertid säga att det är ett utmärkt alternativ.

Faktum är att markiser är utmärkta vindskydd som fungerar för både balkonger och för uteplatser. Utöver ett skydd som vinden så får du som ägare även ett utmärkt skydd mot insyn. Markiser som används som vindskydd fungerar på samma sätt som en rullgardin - men med skillnaden att den dras på tvären snarare än lodrätt. Markisen sitter i en skyddande kassett och du väljer själv hur - och när - du ska dra fram ditt vindskydd.

Viktigt är naturligtvis att peka på en avgörande punkt. Markiser skyddar mot bris och mot obehaglig vind - det är inte ett skydd mot storm och mot kraftiga vindbyar. Vid sådant väder så är det å andra sidan inte ute och solar på balkong/uteplats heller. Men, det är då viktigt att du kommer ihåg att fälla tillbaka din markis i den skyddande kassetten igen. Detta för att den inte ska ta vind och gå sönder på något sätt.

Tänk på detta när du väljer markiser som vindskydd

Att välja markiser - oavsett om det handlar om markiser till fönster, att använda som vindskydd eller som ett tak för uteplatser - kan vara svårt. Det handlar dels som att man som kund har ett val att göra gällande material. Dels så ska man även göra ett val gällande färg och storlek och som grädde på moset så ska även exempelvis valet göras kring hur markiserna ska drivas och huruvida detta ska ske manuellt eller automatisk. Allting dessutom inom den egna budget man satt upp.

Lätt är det inte och rådet är därför att man tar professionell hjälp. Genom att låta proffs vara med i både planering och - viktigt - montering av markiser så får man bättre effekt. Det rent estetiska är det man själv i allra högsta grad kan sköta - du kan välja form och färg på dina markiser. Resten bör man ha en mer professionell vinkel på för att valet ska bli så bra som möjligt. Ska du exempel ha markiser som vindskydd på din altan så är det viktigt att dessa A) är av en korrekt storlek B) klarar av att blockera vinden och C) placeras på ett, för dig, fördelaktigt sätt i förhållande till både vind och exempelvis sol.

Alla uteplatser ser olika ut och är av varierande storlekar. Det är i sammanhanget rätt oväsentligt sett till att markiser kan skräddarsys och anpassas utifrån personliga behov och preferenser. Det kräver emellertid att utmätning och att tillverkningen sker på ett professionellt sätt. Att beställa en markis - för åtskilliga tusenlappar - lite på måfå via internet är inte att rekommendera. Det är en chansning som kan kosta både tid och pengar. Den markis du väljer ska vara anpassad mot hur du bor samt utifrån just dina behov.

Balkonger är lite enklare att välja markiser till. Detta då just balkonger sällan har avvikande storlekar utan då det ofta handlar om standardmått.

Vi hjälper att montera restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
11 Mar 2021