Markiser med solceller

Att automatisera sina markiser med solceller, som känner av när det är solljus och när det är skugga, kan göra att markiserna håller betydligt längre och är dessutom en mycket bekväm lösning. En markis med solceller fälls bara ut när solen skiner, och när ljusstyrkan stiger under ett visst värde så rullas markisen in igen.

”Solcellerna som känner av ljusstyrkan märker skillnaden mellan några små moln och när det är riktigt mulet”

Att manuellt rulla sina markiser ut och in är inte bara ansträngande för armar, rygg och nacke, det gör dessutom att markiserna slits mer än nödvändigt. Med en motoriserad in- och utfällning sker rullningen av markiserna på exakt samma sätt varje gång, vilket gör att tyget skonas. Solcellerna som känner av ljusstyrkan märker skillnaden mellan några små moln och när det är riktigt mulet, vilket gör att markiserna inte fälls in i onödan bara för att de tillfälligt hamnar i skugga. Att markiserna fälls in när det blir mulet gör dessutom att tyget bleks mindre genom åren och får en betydligt längre livslängd.

Att motorisera sina markiser kan vara bra att göra redan från början när de monteras, eftersom man då slipper borra hål i fönster och väggar för att föra igenom snören och vevarm. Med en utvändig motor opereras markisen helt och hållet på utsidan, antingen med solceller eller med en fjärrkontroll som kan användas inifrån huset.

Vindsensor ett utmärkt komplement

När du ändå automatiserat dina markiser kan en vindsensor bli ett utmärkt komplement En vindsensor är precis vad det låter som, ett mätinstrument som fästs på markisen och som känner av när det blåser kraftigare än vad som är nyttigt för markisen, och då ser till att den rullas in. En vindsensor känner av vindstyrkan genom att mäta skakningarna i markisens framkant. Enkelt och genialt!

Naturligtvis finns också sensorer som kombinerar solceller med vindmätare, den ultimata paketlösningen som gör att markiserna blir helt och hållet självgående.

Markiser som solpaneler

En ny sorts markis som börjat dyka upp är fasta markiser som är täckta med solceller. Detta är en genial lösning som garanterat kommer att bli allt vanligare i framtiden. En markis som både skyddar mot sol och samtidigt tar tillvara solenergin och omvandlar till el, det är verkligen framtidens melodi. I takt med att nya material och tekniker utvecklas är det alls inte omöjligt att vi snart kommer att få se infällbara markiser/solceller. Vi följer utvecklingen med spänning.

Vi hjälper att montera restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
18 Mar 2019