Kan jag sätta en markis på balkongen? Markisen är ett perfekt solskydd som dessutom ger mervärde i form av att man kan behålla en behaglig inomhustemperatur.
Kan du montera en markis på balkongen? Det är tveksamt. Du kommer att vara på en högre höjd, markisen är ganska tung och otymplig och det finns en uppenbar risk för skada i samband med montering. Dessutom så måste man följa vissa givna regler för att nå full effekt. Därför så skulle vi rekommendera dig att ta professionell hjälp i samband med att du investerar i en balkongmarkis - det gör att den håller längre och att den inte riskerar att rasa ihop som en följd av väder och vind.
Får du montera en markis på balkongen?
En mer delikat fråga är om du verkligen får montera en markis? Det handlar väldigt mycket om vilken bostad du har. En villa är inget problem - där bestämmer du helt själv. Bor du däremot i en hyres- eller bostadsrätt så har du inte något carte blanche gällande din balkong; den tillhör föreningen och yttre förändringar måste ske i samförstånd och efter godkännande från din styrelse. Det innebär att du måste kontakta styrelsen i din BRF - eller din fastighetsägare - för att få möjlighet att sätta upp en markis på balkongen.
Vi kan direkt säga att du har en bättre möjlighet i denna fråga om du lyckas övertyga fler medlemmar och genom detta få lite mer tyngd. Det vill säga: gå via årsstämman och försök övertyga alla om värdet i att montera markiser på balkongerna. Var tydlig i samband med detta och tryck på de positiva aspekter som finns.
Rent konkret så kan man få ett bättre klimat inomhus, man kan sänka kostnaderna för exempelvis ventilationen och man får ett tydligare - mer inbjudande - utseende på hela fastigheten. Har alla enhetliga markiser så skapar detta en unikt intryck. Det är punkter som bör sättas i strålkastarljuset.
Varför ställer sig många negativa i frågan?
Det finns några anledningar till varför en bostadsrättsförening kan ställa sig negativ till att montera markiser. Kostnaden är en sådan. Markiser är dels ganska dyra, dels så krävs montering av auktoriserad personal och dels så behövs också ett underhåll. Att man kan tjäna in pengar på exempelvis ventilation och energi täcker inte utgiften.
En annan förklaring ligger i att det faktiskt kan handla om en åtgärd som kräver bygglov. Skulle det vara markiser som är fasta så räknas detta som en fasadändring och det är också något som - på samma sätt som en ommålning - kräver ett bygglov; vilket innebär kostnader och en allmänt långdragen process. Till en balkong kan man emellertid välja att montera en uppfällbar markis och en sådan kräver inget bygglov.
Andra inlägg
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården
- Solfilm på fönster – så gör du
- Solskydd växthus – behövs det?