Det finns stora valmöjligheter när det handlar om att välja markiser. En viktig fråga är hur stor en markis kan vara, både på bredden och på längden. Här berättar vi om detta.
En fönstermarkis bör alltid vara cirka 20-30 centimeter bredare än fönstret, detta kallas karmmått. Detta är viktigt om du vill att markisen även ska kunna skydda från sol som kommer från sidan.
Det blir oftast snyggast om markisen följer ett foder. Måttet du anger när du beställer din markis är den totala bredden inklusive den så kallade kassetten. Duken är cirka 8 centimeter smalare än den totala bredden. Det innebär att om ditt fönster är 125 centimeter brett så bör du välja en markis som är ungefär 145-155 centimeter bred. Hos många firmor kan man idag beställa markiser i udda mått.
Markismått – några faktapunkter
- Maxbredden för en fönstermarkis är 540 centimeter.
- Utfallet på markisens armar bör vara halva fönstrets höjd. Den mest förekommande armlängden är 70 centimeter, som täcker en fönsterhöjd på cirka 125 till 145 centimeter.
- Det finns flera olika möjliga armutfall: 50, 60, 70, 60, 70, 80, 90, 100, 110 och 120 centimeter. Är markisen bredare än 340 centimeter så måste den vara utrustad med motor eller vev. Detta beror på att det är för tunga för att dra upp med lina. Men även när det handlar om mindre markiser så kan det vara bra med motordrift för att du får en kraftigare fönstermarkis.
- En kappa är i standardutförande rak och cirka 15 cm hög.
Markiser – måttagning
Viktigt att tänka på innan du mäter upp din markis är att du tar en noggrann titt på platsen där den ska hängas upp. Finns det en balkong eller kommer markisen att sitta oskyddat? Måtten varierar nämligen en del beroende på vilken markistyp du väljer. Tänk även på att alla ska kunna passera under markisens lägsta punk utan besvär.
Den vanligaste bredden på en markisväv är 4-5 meter, men det är viktigt att vara noga med att räkna med fönster- och dörrfoder, annars blir markisen för kort. Se även till att det inte är något i vägen, som till exempel eluttag eller utomhusbelysning.
Andra inlägg
- Markiser till sekelskifteshus
- Finns det något värde i att köpa begagnade markiser?
- Bygg din egen pergola
- Nya markiser till uteserveringen
- Är det möjligt att byta väv på en markis?
- När ska man ställa in trädgårdsmöblerna?
- Sju vanliga frågor om markiser
- Solskydd i trädgården
- Solfilm på fönster – så gör du
- Solskydd växthus – behövs det?