Fristående markiser

En fristående markis skapar frihet i din trädgård. Med fristående menas att markisen inte är beroende av en vägg eller annan del av huset för montering. I stället fästs den direkt i marken,
antingen på gjutna betongpelare eller, om det rör sig om en lättare markis, fristående på marken. Det gör att du kan placera markisen var du vill i trädgården och skapa en terrass eller uteplats där du kan ställa ut möbler och kanske en grill.

”En mycket vanlig konstruktion av fristående markis är dubbelmarkisen, som egentligen består av ett ramverk med plats för två markiser som sitter ”rygg i rygg” och kan fällas ut i varsin riktning och därmed skapa ett sadeltak”

Fristående markiser säljs oftast som själva grundkonstruktionen, ramverket, och sedan köper man till de markiser man vill ha. En mycket vanlig konstruktion är dubbelmarkisen, som egentligen består av ett ramverk med plats för två markiser som sitter ”rygg i rygg” och kan fällas ut i varsin riktning och därmed skapa ett sadeltak. En sådan markis skuggar en stor yta och det är inte ovanligt att se dubbelmarkiser täcka hela uteserveringar på restauranger. En annan vanlig typ av fristående markis är pergolan, som består av ett tak med flera mindre markiser som kan fällas ut individuellt.

Perfekt vid poolen

Har du en pool är en fristående markis den perfekta lösningen för att skapa skydd från solen för de som badar. En fristående markis kan täcka både en del av poolen och området runt omkring, och skapar möjlighet att njuta av vattnet och värmen utan risk för att bränna sig. Det är inte ovanligt att familjer låter gjuta fästen för fristående markiser i samband med att de bygger poolen, för att på så sätt skapa en helhetslösning för sommarens alla bad redan från start.

Skapa ett vardagsrum i trädgården

En annan vanlig användning för en fristående markis är att skapa ett uterum att samla familj och gäster i på sommaren. Genom att bygga ett trädäck på valfri plats i trädgården och montera en fristående markis kan man skapa en plats att arrangera en soffgrupp och kanske några bord på. En idé man egentligen kan utveckla hur långt som helst och i förlängningen kanske skapa ett utekök med gasolgrill, arbetsbänk och så vidare. Ett bekvämt sätt att få så mycket tid utomhus som möjligt på sommaren.

Fungerar bäst per automatik

Självklart bör en markis av den här storleken utrustas med en motor för att bli så lättanvänd som möjligt. Alla fristående markiser är anpassade för motorisering, och du kan enkelt manövrera markiserna med en fjärrkontroll. En ännu mer sofistikerad lösning är att låta markiserna sköta sig själva genom solceller och vindmätare. Att automatisera sin markis är ett bra sätt att både slippa slita ut armmusklerna och att säkerställa en lång livslängd för markisen.

Vi monterar en snygg restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
11 Aug 2019