Förbered markiserna inför sommaren

Nu är våren här och det börjar bli dags att se över markiserna inför den kommande varma och soliga säsongen. Under vinterhalvåret har det säkert varit skönt att kunna släppa in lite extra sol, men nu när det blir varmare är det viktigt att se till att husets eller lägenhetens markiser fungerar som de ska. Gör en kontroll redan nu så har du gott om tid på dig om det finns något som behöver åtgärdas.

Tvätta dina markiser

Först av allt så kan markiserna behöva en ordentlig rengöring då det brukar samlas smuts och även kan börja växa mossa och mögel om man har otur under vintern.

Rulla ut markiserna under en solig dag, skölj av med vattenslangen och tvätta dem sedan med ljummet vatten, ett skonsamt rengöringsmedel och en borste. Skölj sedan av och låt markiserna torka i utfällt läge.

Rengöring med högtryckstvätt rekommenderas ej då det kan orsaka skador i tyget. Kassetten kan möjligen rengöras med högtryck, men se till att markisen är ordentligt indragen och fäll sedan ut den när du är färdig för att låta duken torka då det troligtvis kommer att krypa in lite vatten under kanten under processen.

Kontrollera att mekaniken fungerar

Testa att alla delar av mekaniken fungerar, både att fälla markisen in och ut samt i höjdled. Känn efter så att alla fästen känns stadiga och dra åt vid behov. Olja rörliga delar så att inget gnisslar eller kärvar.

Byt ut slitet tyg

Skulle det visa sig att markisduken eller remmarna är slitna är det lika bra att passa på att byta ut dem nu i början av säsongen. Kontakta en markisfirma vid behov för att beställa reservdelar. Ett bra markisföretag kan hjälpa dig att ta fram en ny duk av rätt storlek, även om du skulle ha en markismodell som är äldre och inte längre saluförs.

Om du önskar uppdatera din markis med nya funktioner såsom motor eller automatik är nu den perfekta tidpunkten även för det så att eventuella beställningsartiklar hinner levereras i god tid innan du har behov av din markis dagligen.

Vi kan hjälpa dig med markiser och andra typer av solskydd
24 Apr 2018