Förbered dina markiser för sommaren

Nu är våren äntligen här och solen gassar ute på altanen eller mot fönstren. Det är hög tid att ta en titt på hur markiserna mår efter vintern så de är redo att svalka och skydda mot stark sol.

Ta en ordentlig titt på både markisduken och mekaniken för att vara säker på att allt är helt så att ingen skadas. Det enklaste sättet att börja är förstås att försiktigt fälla markisen in och ut för att se hur den ser ut och för att känna efter om mekaniken kärvar. Inspektera allt utvändigt först. Skulle det finnas några synliga skador måste de givetvis repareras innan du testar markisen.

Fäll sedan ut markisen helt och hållet och fäll in den igen. Kontrollera att hissmekaniken inte kärvar och att eventuella band för justering inte är slitna. Om du har en mekanik som styrs av fjärrkontroll eller motorstyrning kan du passa på att testa alla knappar och ställa in markisen i samtliga lägen som är möjliga. Byt gärna batteriet i fjärrkontrollen när du är i farten.

Rengör din markisduk och kassetten

Vid inspektionen kan du även passa på att rengöra kassetten som markisen sitter i. Rengör den med ett milt rengöringsmedel och tvättsvamp. Skulle det finnas mögelfläckar finns det särskilda rengöringsmedel för detta. Fråga din återförsäljare av markiser för att få råd om bra produkter.

Fäll sedan ut markisen fullständigt och rengör duken med ljummet vatten och milt tvättmedel för textil. Det finns även specialprodukter i bygghandeln eller fråga hos din markisförsäljare. Spola av med vattenslang och låt markisen torka i utfällt läge för att undvika att det bildas mögel inne i kassetten. Skulle det finnas mögel på duken finns det specialmedel för att behandla duken så att de försvinner och förebygger att nya uppstår.

Beställ reservdelar eller service hos ett proffs

Om det skulle finnas något problem med din markis som att duken är skadad eller att något i mekaniken krånglar rekommenderas det att du vänder dig till en markisleverantör för att köpa reservdelar. Så kan du vara säker på att få kvalificerad rådgivning och produkter som är anpassade till just din markis.

Känner du dig osäker på hur du ska göra för att reparera trasiga delar kan du givetvis få hjälp med service av en kvalificerad montör.

Om du är trött på att fälla markisen för hand så kan det vara bra att känna till att mång modeller går att uppgradera med motor och automatik i efterhand. Hör av dig till din markisleverantör för att få information om hur du kan förenkla din vardag med produkter som sol- eller vindstyrning av markisen.

Vi monterar en snygg restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
14 May 2019