Enkla solskydd för balkongen

Balkongen fungerar som en välkommen oas för många lägenhetsinnehavare. Genom en balkong så ger man sig själv en möjlighet att förlänga bostaden och att kunna njuta av solen under sommarens varma dagar.

Solskydd skyddar både mot insyn och starkt solljus

En balkong ger utrymme för allt från enklare middagar till härligt häng under kvällarna samtidigt som den bidrar med frisk luft inomhus. I vissa fall kan det emellertid blir för mycket av det goda. Där kan enkla solskydd för balkongen vara en räddning.

Att ha en balkong är en förmån. Långt ifrån alla har inte den lyxen i att få ett extra utrymme som de facto verkligen höjer bostadens bekvämlighet - och värde. Det senare är ett faktum. Det är ingen slump att bostäder med balkong säljs till ett avsevärt mycket högre slutpris än vad lägenheter som saknar balkong gör.

Den enda nackdelen man kan hitta med en balkong handlar om att man kan vara relativt oskyddad. Dels så kan solen vara extremt varm och skapa en känsla av överhettning på en balkong. Dels så handlar det även om att man kan erbjuda grannarna full insyn. Något som inte är så trevligt om man tänkt sig att sola i exempelvis en bikini.

Båda dessa detaljer kan emellertid pareras och genom att skaffa enkla solskydd så kan man de facto slå två flugor i en smäll. Du kan både förhindra insyn och ge dig själv lite skugga.

Montera enkla solskydd på balkongen

På en balkong har man sällan de större ytorna att använda sig av. Det gör att de lösningar man väljer måste vara yteffektiva. Markiser är därmed utmärkta lösningar i och med att de inte tar så stor plats. I synnerhet gäller detta för sidomarkiser som du också kan dra in- och fälla ut efter behov. Dessa finns numera anpassade för de standardmått som balkonger ofta byggs i och det finns dessutom extremt många färger att välja mellan.

Sidomarkiser har även en annan fördel som ligger i att de skyddar mot insyn. Har du exempelvis en öppen balkong - med exempelvis glaspartier under räcket - så kan du också ha en sidomarkis monterad som ger dig ett större privatliv då det behovet finns.

Få ett godkännande innan montering

En viktig sak att tänka gällande sidomarkiser finns dock. I och med att det handlar om en väggfast montering så kan det krävas ett godkännande från styrelsen i din BRF. Balkongen räknas som en del av din lägenhet - men den är inte fri att förändra på samma sätt som gällande interiören. Det kan innebära att exempelvis montering och borrning måste föregås av ett godkännande.

Ta alltid det säkra före det osäkra i den här frågan. De flesta BRF:er ser sällan något problem i detta, men man kan aldrig vara säker. Bor du i en hyresrätt så är det inte frågan om att chansa: där måste du ha ett godkännande för att montera något på balkongen.

För enklare skydd uppifrån så är lösningen lika enkel som genial: ett parasoll. Detta kan med fördel matchas mot färgen du valt på dina markiser. En sak att tänka på här gäller dock förankringen. Se till att de inte finns någon risk i att parasollet blåser ner och skadar någon. Låt det ligga på golvet då du inte använder det och fäll alltid ihop det.

Vi hjälper att montera restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
18 May 2021