Alternativ till markiser

Finns det alternativ till markiser och vilka är i så fall de bästa valen? Persienner, solfilm eller isolerande väv?

Markiser är ett av de mest överlägsna solskydden som finns på marknaden. Dels så fyller de sin primära uppgift - att skydda mot sol och ge skugga - och dels så kommer de även med andra fördelar. Markiser är vackra och tillför en extra dimension till huset. Dessutom går de att styra och anpassa mot de egna behoven.

Nackdelen med markiser är att de är lite dyrare och att man därigenom kan se det som en onödig utgift att ta som villaägare. Vi skulle emellertid snarare kalla det för en investering än en utgift. Markiser är något som - vid korrekt skötsel och ett bra underhåll - håller länge och som ger dig som villaägare väldigt mycket mervärde. Men, självklart så finns det alternativ också. Markiser är inte de enda solskydden som finns.

Persienner är det vanligaste solskyddet

Först och främst: behöver man verkligen solskydd? Ja, av flera olika skäl. Dels så får man en behagligare inomhustemperatur om man har ett skydd monterat vid sina fönster eller vid altandörren. Detta är även något som ger lite extra isolering och där värmen inomhus stannar kvar samtidigt som den kallare luften hålls på utsidan; ett solskydd fungerar även om det är lite kallare ute och fyller en funktion genom detta - något som kan leda till lägre kostnader för uppvärmning och energi. Det är alltså ytterligare ett starkt argument till varför ett solskydd bör införskaffas.

I Sverige är vanliga persienner det vanligaste valet. Detta av den enkla anledningen att det sällan handlar om ett aktivt val. Bor man i lägenhet eller i en bostadsrätt så är en vanlig Bellevue-persienn något som kommer som standard. I och med att lejonparten av svenskarna bor i dessa typer av bostäder så är också detta den vanligaste lösningen. Men, det är kanske inte den bästa. Persienner är billiga och de är enkla att montera; det är de stora fördelarna.

De fyller sin funktion att blockera solen och minska insynen, men mycket mer än så är det egentligen inte. Du kan exempelvis inte se ut om du har dina persienner nedfällda och dessutom så går de ofta sönder - något som kräver en ganska pillrig reparation. Ett fungerande alternativ, helt klart - men långt ifrån det bästa.

Solfilm eller lamellpersienner är också tänkbara

Solfilm är ett alternativ som kommit starkt på slutet. Genom att sätta solfilm - det finns genomskinlig sådan - så kan man blockera bort en stor del av solljuset och samtidigt få ett effektivt skydd för sina möbler sett till att man slipper se dessa blekas. Solfilmen är självhäftande och relativt enkel att sätta på plats.

Värmen kan minskas med upp till 82 % genom detta val. Insynen minskas dock ingenting och det är något som får anses som negativt: du kan inte skärma av din bostad genom detta val.

Lamellpersienner är något som fler och fler väljer. Det handlar om persienner som består av två tunnare - men starka! - tyglager som fungerar på samma sätt som en vanlig persienn. Detta val passar bra för större fönster där man både vill kunna njuta av en utsikt och samtidigt också - vid tillfälle - kunna skärma av och få lite tydligare privatliv.

Isolerande väv - en stor grej

Den riktigt stora utmanaren till markiser handlar emellertid om isolerande väv. Det är en duk som man fäster på insidan av fönstret och som kan blockera upp till 75% av solvärmen. Dessa visar även upp en stor förmåga att stänga inne värme under vintern.

Isolerande väv är extremt populärt nu, men man ska ändå ta det hela med en liten nypa salt. Faktum är att det handlar om en relativt ny teknik där man inte riktigt vet hur länge dessa håller sett över tid. Då det dessutom handlar om ganska stora investeringar så kanske man ska avvakta lite innan man gör sitt val.

Vad gäller exempelvis markiser så kan man med säkerhet säga att det valet definitivt håller över tid. Särskilt idag då markiserna tillverkas även med vårt svenska klimat i åtanke. Dessutom så handlar isolerande väv om ett invändigt val. Vill man ha en vacker fasad och ett mer personligt hem så är markiser fortfarande det enda alternativet.

Vi monterar en snygg restaurangmarkis på ett stabilt och säkert sätt
16 Dec 2019