Markiser Stockholm

Snabb leverans och montering | 08-511 710 51

Blogg

Markiser – viktigt att tänka på

18 sep 2017

Visst kan man som lekman montera en markis själv – men innan du slår till med en markis till uteplatsen så finns det en hel del saker man bör tänka över. Läs vidare så får du några läsvärda tips inför markisköpet.

Först och främst så rekommenderar vi att du tar kontakt med oss om du vill montera en markis. Vi har kunskaperna och erfarenheten som gör att du kan känna dig trygg i att allt kommer att fungera och gå rätt till redan från början.

Viktigt att ha rätt placering

Men vill du montera dina markiser själv så är det några saker som bör kontrolleras direkt. Viktigast att veta är hus din terrass, uteplats eller altan är placerad i förhållande till solen. De allra flesta hus har uteplatsen i ett soligt läge, vilket gör det till en mycket bra idé att installera en markis för att skydda mot solen under heta sommardagar. Men att tänka på är att du även kan förlänga utesittarsäsongen betydligt med en kvalitativ markis. Se bara till att den är ordentligt upphängd så att den tål tyngden av regnet som kan falla. Kombinerat med infravärme så kan  man i många fall skapa en mysig utemiljö en bra bit in på hösten. En korrekt installeras markis kan dessutom hjälpa till att sänka inomhusvärmen under riktig varma sommardagar. Detta gäller förstås i första hand för fönstermarkiser.

Vikarmen måste ses över regelbundet

En annan viktig aspekt vid installation av markis är förstås vikarmen. Här kan du välja mellan vajer och kedja. Markiser med kedja är något dyrare i bruk, men har i de flesta fall längre hållbarhet. En vajer slits ut och måste bytas ut efter en tid, annars riskerar den att gå av. När det stadiet är nått måste man byta ut båda vajrarna samtidigt, ersätter man bara den trasiga vajern kommer markisen inte att fungera som den ska.

En markis vevas upp med en vevarm som sitter i en så kallad snäckväxel. Funderar du på att investera i en stor markis? Då rekommenderar vi en med motor, annars blir det slitsamt att veva in och ut markisen. I dag kommer dessutom de flesta markiser med sensorer som gör att de rullas in och ut vid specifika sol-, vind och regnförhållanden. Tidsinställning är också en finess som finns på många moderna markistyper.

Dagens markiser behöver inte vinterförvaras

Behöver man montera ned markisen på vintern? Nej, inte nuförtiden. Dagens markisvävar och mekanik har så hög kvalitet att man inte behöver vinterförvara dem. Men markiserna behöver ändå ett visst skydd även i ihoprullat skick på vintern. Har markisen inget skydd från taket så bör du komplettera med att skaffa en skyddande takprofil.

Motordriven markis vs manuell markis – plus och minus

6 sep 2017

Den tekniska utvecklingen går framåt på alla fronter och markiser är förstås inget undantag. Tiden när man var tvungen att kämpa med en tung vev för att rulla ut markisen är över, och oron för att markisen ska gå förstöras på grund av ösregn eller stormvindar är förstås också över. I dag är motordrivna markiser dominerande på marknaden, ofta dessutom kompletterade med olika former av vädersensorer. Men det finns förstås fortfarande gott om enkla vevmarkiser på marknaden.

Plus och minus med motordrivna markiser:

+ Smidigheten. Är du en fritidshusägare som var med förr? Då vet du hur tungt det kunde vara att veva in en vävmarkis, inte minst när det hade regnat och den blivit blöt. Detta slipper man med en motordriven variant, det är bara att trycka på fjärrkontrollen så rullas markisen in, smidigt och enkelt.

+ Säkerheten. Är din motordrivna markis kompletterad med sol- eller vindautomatik så rullas den automatiskt in vid vissa väderförhållanden. När du ska bort ett tag behöver du inte oroa dig för att du har glömt att rulla in den. Den rullas in i tid och riskerar inte att blåsa sönder.

+ Flexibiliteten. Att hantera en markisväv kan vara ganska mycket jobb.  En justering kan ta en stund och du måste lämna saftglaset med jämna mellanrum för att justera markisen efter solens förflyttningar. Med en modern markis kan du ligga kvar i hängmattan med sommardeckaren och styra markisen med fjärrkontrollen.

Servicen. En vevmekanik är enkel att åtgärda om det börjar krångla, i de flesta fall räcker det med lite olja eller att byta ut en sliten del av vevanordningen. Att reparera en krånglande sol- och vindautomatik kräver dock specialkompetens. Därför är det viktigt att du ser till ha bra garantier, försäkringar och serviceavtal när du köper en markis. Annars kan reparationen bli en kostsam historia.

–  Priset. En motordriven markis är fortfarande dyrare än en traditionell vevmarkis, och med väderstyrning så ökar priset ännu en bit. Men automatiken gör i de flesta att du slipper stora servicekostnader.

Tio frågor om markiser

31 aug 2017

Vad finns det för olika markistyper?

Terrassmarkiser och fönstermarkiser är de vanligaste markistyperna. Terrassmarkiser används på uteplatser och sitter i mer eller mindre horisontellt läge. Fönstermarkisens uppgift är att skugga insidan av huset och sitter i ett vertikalt läge på fönstren. Även statiska korgmarkiser finns för att skugga fönster.

Hur länge håller markiser?

Detta beror förstås på kvaliteten, men den viktigaste faktorn är hur ägaren sköter om den. Om man följer de enkla skötselanvisningarna som medföljer, så kan en terrassmarkis hålla sig fräsch i mer än tio år. Det samma gäller för fönstermarkiser, som dock ofta har längre livslängd, då det utsätts för mindre slitage än terrassmarkiser.

Vad kostar markiser?

Priserna varierar givetvis mycket av flera olika anledningar. Det finns billigare varianter och dyrare, mer högkvalitativa varianter. Olika tekniska finesser gör också att priser varierar. En billig terrassmarkis kan man idag hitta för ett par-tre tusenlappar, men en större, modernare, mer utvecklad variant kan kosta upp emot 20 000 kronor

Vilka markiser är bäst?

Se till att du skaffar markiser som är anpassade för ett nordiskt klimat. Dessa klarar av stora skillnader i temperatur, fuktig luft och hårda vindar. Vill du slippa byta markis efter en kort tid så måste den har en robust konstruktion och tålig väv.

Var ska markisen placeras?

En fönstermarkis kan placeras på väggen ovanför fönstret. Har du tak-nock kan markisen även sättas fast i taket. När du har tagit ställning till vilket som passar bäst så kan du välja mellan att beställa en vägg- eller takkonsol.

Hur monterar jag markiserna?

Följ monteringsanvisningarna noggrant, då ska det gå bra. Är du osäker, anlita en kunnig yrkesman!

Vilken markisväv ska jag välja?

Detta är den viktigaste delen att kontrollera när man vill veta vilken kvalitet markisen har. Den kommer att vara utsatt för alla typer av väder, därför är det viktigt att man har ett kvalitativt material. Det modernaste och tåligaste materialet idag är spinnfärgad akryl, men det finns även andra material som håller länge.

Markiser för företag

10 jul 2017

Det finns ett otal användningsområden där företag kan dra nytta av markiser, inte minst här i Stockholm.  

Har du till exempel någonsin sett en butik som helt enkelt är så snygg att du bara var tvungen att gå in och kolla upp den? Det kan ha varit markisen som avgjorde saken.

Det finns många fördelar med att använda en markis för både kunder och företagare. En markis låter bland annat en butiksägare att lyfta utseendet på butiken. Det ser professionellt och vårdat ut samtidigt som den skapar en välkomnande känsla till kunden. Utseendet på en butik har stor förmåga att locka till sig eller skrämma bort kunder till butiker av alla storlekar.

Samma sak gäller för restauranger och barer. De använder markiser för sina kunder och blir på så sätt en plats för människor att gå ut och få skydd från både sol och regnstänk. Det är funktionellt samtidigt som det ser trevligt ut, något som både ägaren och kunden kan dra nytta av. Form och funktion.

Andra användningsområden för kommersiella markiser kan vara att ge dörrar och fönster en ansiktslyftning utan att det behöver kosta så mycket. Det är en av de enklaste sakerna man kan göra för att öka attraktionskraften på en kommersiell byggnad. Eftersom en markis även skyddar mot inflödande solljus hjälper den till att spara in på eventuell luftkonditionering under sommaren.

Det finns markiser i alla tänkbara former och utföranden som du kan använda till dörrar, fönster, uteplatser och balkonger. Dessutom finns det bokstavligt talat hundratals utseenden, färger och material att välja mellan.

Markiser som tål regn

4 maj 2017

En bra markis är inte bara solskydd utan förlänger sommaren genom att även skydda mot regn och rusk. I kombination med t.ex. infravärme blir terrassmarkisen ett riktigt effektivt skydd för din uteplats.

För den som vill ha en flexibel uteplats som både kan släppa in sol och skydda mot regn är en terrassmarkis ett perfekt alternativ till en permanent lösning som plast- eller plåttak – dessutom är den betydligt snyggare än både plast och korrugerad plåt!

Inglasade uterum är inte heller ett alternativ som tilltalar alla. Förutom att kostnaden är hög blir det inglasade uterummet ofta på tok för varmt under högsommarn, särskilt då uteplatsen vetter mot väster eller söder.

Naturligtvis är även en terrassmarkis en investering, så det är viktigt att välja en med hög kvalitet redan från början. Alla markiser blir per definition utsatta för all slags väderlek; förutom att vara resistenta mot sol och regn är även vinden en faktor.

Här i Stockholm har vi ett mycket varierat klimat, så kraftig väv och robusta anordningar är ett måste i alla utsatta lägen, och lönar sig i längden då den inte går sönder efter bara något eller några år.

Idag är materialen bättre överlag än de var för några år sedan, men det är ändå viktigt att se till att kvaliteten på den markis man köper är bra. Det finns också fler färger och mönster än tidigare att välja på.

Enfärgade och klassiskt randiga markiser är fortfarande de mest populära modellerna, men det är allt fler som satsar på annorlunda färgkombinationer och mönster. Tveklöst är det så att husets markiser förändrar hela husets framtoning, så testa gärna något lite annorlunda om du vill att huset ska skilja sig från mängden. Hör av dig till oss så hittar vi en lösning för just dig.

När uppfanns markisen?

21 apr 2017

Markisen är en bekvämlighet som vi tar för given – de ger komfort och skyddar mot sol och regn på ett sätt som gör det svårt att föreställa sig att de skulle saknas. Trots det pratas det sällan om just markiser.

Inte ens under de där varma eller regniga sommardagarna kommer du säkert att tänka på var markiserna kommer ifrån. Vi har däremot kollat upp vår historia och kan återge den här (förhoppningsvis) historiskt korrekta beskrivningen:

Ingen vet nog exakt vem som uppfann markisen eller när, men bruket av markiser kan spåras ända till antikens dagar. För att skydda sig från den skoningslösa solen utvecklade man markiser och parasoller till allt mellan från små vagnar till stora arenor. Själva Colosseum hade markiser över sittplatserna – det stora markissystemet kallades för valerium (gardinen).

Sedan Romariket har markiserna utvecklats till stadigare och mer extravaganta pjäser. Under industrialiseringen tog man fram nya produktionstekniker och började använda kraftigare och resistenta material. Det betydde att markiserna såg ut mer som idag, med kraftiga metallramar och slitstarka tyger.

Moderna markiser bygger på samma koncept men använder ännu starkare material. Nyare markiser använder specialtillverkade tyger och behandlas för att vara extra tåligt mot väder och vind. Nya funktioner för att fälla in och ut markisen har också gjort den betydligt mer hållbar och mångsidig jämfört med äldre inkarnationer.